Kulturkamp inn i rettsvesenet

Etter at høringen om religiøst og politisk betingede plagg er over, har domstolsadministrasjonen snudd 100% i forhold til sitt opprinnelige standpunkt.  Det er nå full aksept for at dommere og administrativt ansatte ved domstolene våre kan uttrykke sine private holdninger gjennom å ikle seg sine egne politisk eller religiøst betingede plagg.

Tillit til at en dommer er upartisk og nøytral må sies å være det bærende momentet ved vårt rettssystem. Dette mener DA er ivaretatt gjennom inhabilitetsbestemmelsene og påpekningen av at “styret vil fremholde at dommere etter loven skal utøve sin dommergjerning på en måte som inngir tillit og respekt” (NTB). Ethvert lovlig symbol vil med dette standpunktet dermed være tillatt brukt av dommere i enhver rettssak. Det kan ikke være slik at domstolene nå skal begynne å foreta en vurdering av hvor positivt eller smakløst et symbol er før det kan taes i bruk. Alle symboler må tillates brukt. Kultur- og verdikampen kan dermed flyttes inn i rettssalene, der man pga habilitetsbestemmelsene kan avvise å bli dømt av nazister, kommunister, islamister, fascister, høyrevridde, jøder, kristne eller andre. For det er her problemet ligger. Saken dreier seg om profesjonalitet og nøytralitet versus private holdninger.

Dersom tilhengere av politiske eller religiøse ideologier ser på avvisning av symbolbruk som yrkesnekt, er det nærliggende å anta at vedkommende ikke klarer å legge igjen religion og politikk utenfor døren til rettslokalet. Man har underkastet seg en ideologi, der man ikke kan fravike dogmene som følger. Hvilke andre dogmer i de mange ulike ideologiene er det den aktuelle dommer ikke kan legge vekk til fordel for de norske lover? Med en enkelt avgjørelse er det norske rettsvesenet nå omgjort til en arena for verdispørsmål fremfor en arena for felles, nøytrale lover.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s