Obs obs – ikke stol på sosialdemokrater!

Til alle som tror at Keynes og sosialdemokratisk økonomi er bærekraftig: Et sitat fra en av Onar Åms lesere, som på en lett forståelig måte forklarer forskjellen på kapitalistisk sparing, investering og utvikling opp mot sosialdemokratisk forbruk og nedadgående spiral.

” Jeg ønsker bare kort kommentere siste del av innlegget ditt:
Du påpeker at en aldersgruppe som konsumerer mest krymper og med det utgangspunktet, at man ikke får økonomisk vekst fordi dennne befolkningsgruppen reduserer forbruket.
Dette er en meget tradisjonell feilaktig slutning, så du trenger ikke ta det tungt når jeg nå skal forklare at dette er riv ruskende galt. Ironisk nok er det faktisk HELT motsatt.

Det er underkonsum, altså MINDRE forbruk enn det man skaper av verdi som gir økonomisk vekst. Gjennom redusert forbruk opparbeider man seg kapital, også kalt sparing.
Ved hjelp av akkumulert kapital kan man investere i nye redskaper, maskiner, osv. som er med på å effektivisere verdiskapningen som igjen reduserer kostnader(forbruk). Dette resulterer i en enda større differanse mellom det man forbruker(kostnadene) og det man produserer av verdi. Voilà, dermed har man nå skapt økonomisk vekst!

Denne økonomiske veksten kan benyttes til 2 ting, ØKT forbruk eller reinvesteres for å skape ENDA STØRRE økonomisk vekst. Det er nettopp her feilslutningen til de fleste mennesker/økonomer oppstår. De tror at økt konsum resulterer i økt økonomisk vekst. Det som derimot er riktig er å snu det helt på hodet: Økonomisk vekst gir rom for økt forbruk.
Øker man forbruket får man det stikk motsatte av økonomisk vekst. Konsum er destruksjon av kapital, riktignok en nødvendighet men allikevel en motsats til det som EGENTLIG skaper” økonomisk vekst, nemlig sparing og investeringer.”

http://onarki.no/blogg/2011/10/ung-og-snikfattig/#comment-13376

Sindre kommenterer:

Alle vet av erfaring fra egen privatøkonomi at forbruk IKKE gjør deg rikere, men at sparing gir deg muligheter for å velge mellom alternativer som investering eller forbruk. AKKURAT slik fungerer det på alle nivåer. Det skjer ikke noe magisk fra individnivå til landsbynivå til samfunnsnivå til globalt nivå. Handel, uansett om det er lokalt eller ikke forutsetter at noen har spart opp noe å bytte med. Produksjon – altså tilbud – fremmer etterspørsel, som booster økonomien. Produksjon ment som overskudd/sparing. Selv om noen i ord etterspør noe, så er det den fysiske handlingen sparing/produksjon/tilbud som starter kjeden av økonomisk boost. Forbruk er destruksjon av det oppsparte. Noe MÅ man forbruke for å leve og det er selvsagt helt ok, men at feks nordmenn lever fra hånd til munn og opplever å være fattige når de tjener 25 000 – 30 000,- utbetalt pr måned forteller noe om deres holdning til forbruk og deres tro på at sosialdemokratisk økonomi er bærekraftig. Det er den IKKE, så planlegg din egen fremtid, for dine politikere jobber for å ødelegge den – antagelig ofte av ren uvitenhet, selv om vi liberalister står her og skriker om at de må sjekke sin egen absurde ide.

Kapitalisme er livets filosofi fordi  den på en enkel måte illustrerer at vi på bærekraftig vis(gjennomsnittlig og over tid) må overprodusere for å overleve. Akkurat som at vi over tid må spise likt eller et større antall kalorier enn kroppen forbruker, må vi over tid overprodusere varer og tjenester, så vi kan bytte til oss de andre tingene vi trenger. Vi må ha noe å bytte med. Forbruker vi alt eller mer enn det vi produserer, slik sosialistisk teori tar til orde for, så går det bare en eneste vei – NED! For mange er det ikke en nyhet at sosialisme og dens altruisme er en selvmordside, en ide som motsier selve livet, men vi ser det jo tydelig også i økonomisk teori, der sosialdemokrater tror at overkonsum kan løfte økonomien. Økonomien er ikke en magisk greie, bare den samlede produksjon av varer og tjenester. Er det virkelig vanskelig å forstå at overkonsum IKKE fasiliterer investering og dermed økonomisk vekst eller i hvert fall bærekraft? Sosialdemokrati er en religion, ikke en fornuftsbasert ide.

Den økonomiske fremtiden til alle europeere og spesielt deres barn er avhengig av at de forstår grunnleggende sannheter innenfor økonomi. Vestlige politikere baserer alle sammen sin ”kunnskap” på tullball og Keynes ødelagt skinnegang-teorier. Les ”Economy in one lesson” av Henry Hazlitt, så forstår du det du trenger å vite på seks timer.

Mvh Sindre

Dette innlegget ble publisert i økonomi, Keynes, politikk, Sosialdemokrati, Venstrelogikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Obs obs – ikke stol på sosialdemokrater!

  1. Ultima_Thule sier:

    Vil bare legge ut noen lenker til ”Economics In One Lesson” av Henry Hazlitt.

    Den engelskspråklige utgaven fins gratis på nett.

    Mens den norskspråklige papirutgaven fins forhåpentligvis fortsatt å få kjøpt hos Jan Arild Snoen i en bokpakke på fem norskspråklige bøker, inkludert en velgfritt gratis bonusbok fra en liste du får tilsendt.

    Svar: Takk! Du har som alltid gode lenker:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s