Filosofien om fred

Denne filosofien bygger på prinsippet om selv-eierskap. Du eier ditt liv. Å benekte dette er å antyde at en annen person har høyere krav på livet ditt enn du har. Ingen annen person eller gruppe av personer eier ditt liv, ei heller eier du andres liv.

Du eksisterer i tid: Fremtid, nåtid og fortid. Dette er åpenbart i livet, friheten og produktet av ditt liv og friheten. Utøvelsen av valgene over liv og frihet er din velstand. Å miste livet er å miste fremtiden din. Å miste frihet er å miste ditt nåværende. Å miste produktet av ditt liv og frihet er å miste den delen av fortiden din som produserte den.

Et produkt av ditt liv og frihet er din eiendom. Eiendom er frukten av din arbeidskraft, et produkt av din tid, energi og talenter. Det er den delen av naturen som du oppgraderer til verdifull bruk. Din eiendom er også andres eiendom som er gitt til deg gjennom frivillig utveksling og gjensidig samtykke. To personer som utveksler eiendom frivillig tjener begge på det ellers ville de ikke ha gjort det. Bare de kan rettmessig ta denne avgjørelsen for seg selv. Noen ganger vil noen mennesker bruke makt eller svindel for å ta fra andre uten bevisst, frivillig samtykke. Initiering av makt mot fredelige mennesker for å ta livet av dem er mord; for å ta deres frihet er slaveri; og for å ta deres eiendom er tyveri. Det er det samme om disse handlingene utføres av en person som opptrer alene, av mange som handler mot noen, eller til og med tjenestemenn med fine hatter og titler.

Du har rett til å beskytte ditt eget liv, frihet og rettferdig ervervet eiendommen fra voldelig aggresjon fra andre. Du kan også rettmessig be andre om å bidra til å beskytte deg. Du har samtidig ingen rett til å initiere makt mot andres liv, frihet eller deres eiendom. Dermed har du ingen rett til å utpeke noen person til å initiere makt mot andre på dine vegne. Du har rett til å søke ledere for deg selv, men du har ingen rett til å pålegge andre å underkaste seg dine ledere. Uansett hvordan tjenestemenn blir valgt er de bare mennesker og de har ingen rettigheter som er høyere enn noe annet menneskes rettigheter. Uavhengig av fantasifulle etiketter for deres oppførsel eller antall mennesker som oppmuntrer dem: Tjenestemenn har ingen rett til mord, til å slavebinde, eller til å stjele. Du kan ikke gi andre rettigheter du selv ikke har.

Siden du eier ditt liv, er du ansvarlig for ditt liv. Du trenger ikke leie ditt liv fra andre som krever din lydighet. Heller ikke er du en slave for andre som krever ditt offer. Du velger dine egne mål basert på dine egne verdier. Suksess og fiasko er begge nødvendige insentiver for å lære og for å vokse. Din handling på vegne av andre, eller deres handling på vegne av deg er bare moralsk riktig når den er avledet fra frivillig, gjensidig samtykke. Moralske handlinger kan bare eksistere når man har fritt valg, når ingen peker en pistol mot hodet ditt. Dette er grunnlaget for et virkelig fredelig og fritt samfunn. Det er ikke bare det mest praktiske og humanitære grunnlag for menneskelig handling og samhandling, det er også det mest etiske.

Problemer som oppstår ved initiering av tvang fra staten har en løsning. Løsningen er at alle mennesker slutter å be tjenestemenn om å initiere tvang mot andre på deres vegne. Ondskap oppstår ikke bare fra onde mennesker, men også fra gode mennesker som etterspør initiering av tvang som et middel til å nå sine egne mål. På denne måten har gode mennesker bidratt til ondskap opp gjennom hele den kjente historien. Hva skiller et ondt menneskes initiering av tvang mot fredelige fra et godt menneskes initiering av tvang mot fredelige? Deres motivasjon? Din motivasjon bestemmer om en handling er god eller ond, selv om begge bygger på initiering av tvang mot andre, fredelige mennesker? Dine verdier er bedre enn alle andres? Du er altså en allvitende gud som vet hva som er best for andre?

Å ha tillit i et fritt samfunn er å fokusere på prosessen med å oppdage markedet av verdier snarere enn å fokusere på pålagte visjoner eller mål. Å bruke statlig makt for å påtvinge en visjon på andre er intellektuell dovenskap og resulterer vanligvis i utilsiktede, perverse konsekvenser. Å oppnå et fritt samfunn krever mot til å tenke, snakke og handle – særlig når det er enklere å gjøre ingenting.

Hva er mer fredelig enn å la andre fredelige mennesker bestemme over sitt eget liv? Hvordan kan DU handle FOR fred? StemDLF.no

Hvordan kan du handle voldelig, mot andres vilje? Stem på et hvilket som helst sosialdemokratisk parti som har som uttalt mål å tvinge alle med på sine verdier.

Filosofien om selveierskap, eiendom og et fredelig og fritt samfunn.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Filosofien om fred

 1. Kenneth Karlsson sier:

  Hej Sindre. Ingen kommentar direkt till din artikel, ville bara berätta att jag hörde NRK-radiodokumentären (av en slump) och blev imponerad av din ärlighet och öppenhet, och sökte så upp din blogg och blev än mer imponerad. Allt gott till dig!

  Svar: Takk, Kenneth. Hyggelig med positiv tilbakemelding. Ærlighet og åpenhet er treffende beskrivelser på noen av de idealer jeg har satt meg. Ærlighet krever at man ikke aksepterer å leve med motstridende ideer i hodet sitt når man(ofte) støter på dem og man leter etter svar, fremfor å leke papegøye med alt man tidligere har blitt fortalt. Når man oppdager at man har tenkt feil og levd feil, så endrer man sine tanker, ord og handlinger som en konsekvens. Noe mindre er uærlig.

  Åpenhet kan være innstillingen om å la sine ideer og handlinger utsettes for andres kritiske blikk. Jeg tenker best i samarbeid med mine medspillere og motspillere i markedet av ideer. Skulle jeg si en ting og tenke noe annet, så vil det i beste fall være taktikk, men i verste fall hyklersk. Mange mennesker lever i frykt for sine oppdagelser, sine tanker og ideer. De kan ha oppdaget og formulert for seg selv at politisk islam begår overgrep mot de som ikke ønsker å være med og/eller at sosialdemokratiet begår overgrep mot de som ikke ønsker å være med, uten at de verken tør å snakke om det eller skaffe seg mer informasjon og endre sine ideer. Frykt bidrar til mange menneskers onde handlinger uten at de er villige til å innrømme hva det er som motiverer dem. Sosialister har bilt dem inn at det er ok å leve som parasitter på andre mennesker – å holde slaver. Islamister har bilt dem inn at det er ok å bruke tvang for å få folk til å underkaste seg eventyrvesener. Tvangsmennesker svelger glatt løgnene fra lederne for å orke å se seg selv i speilet. De ønsker å tro at de er gode.

  Jeg tror ikke på noen absolutt sannhet for alle gitt av verken guder, flertallets tyranni/demokratiet eller andre fascistiske maktkonstellasjoner. Jeg tror at mennesket har kommet så langt at det kan leve som menneske(og ikke som parasitter eller dyr – som ikke har moral) og derfor leve i fred med andre mennesker. Fredelig samarbeid er ikke bare evolusjonens moral: livet som høyeste verdi, men også en innlysende måte å leve på, fordi man vet at andre antagelig har samme ønsker som en selv om et godt liv og at andre har absolutt rett til å handle slik man selv handler for å oppnå dette gode livet hvert individ må definere for seg selv innenfor rammene av fred. Man setter standarder med alle sine handlinger og kan ikke forvente at andre skal handle bedre mot en selv enn man selv handler mot de.

  Med livet som høyeste verdi: Sannheten er å leve og la leve, løgnen er å initiere tvang mot andre for å få dem til å underkaste seg sin egen ide. Liberalisme versus sosialdemokrati, nazisme, fascisme, kommunisme, politisk islam, føydalisme, osv. Fred versus tvang og vold. Toleranse versus hat mot annerledeshet. Prinsipper versus pragmatisme.

  Alt godt til deg også, Kenneth!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s